Karialı Ay Tanrıçası Selene her akşam gümüşten arabasıyla akşam keyfine çıkar, dolaşır, gökte pırıl pırıl parlar. Selene’nin en haz aldığı yerlerden biri eskinin denizi olan Latmos Körfezi, bugünün gölü Bafa Gölü’dür. Selene her akşam en güzel şualarını Latmos’a yağdırır. Selene yine bir akşam körfezin sularıyla birleşirken insanın en güzeli, pırıl pırıl parlayan Çoban Endymion’u görür. Endymion o sırada dağın eteğinde bir kuğu gibi derin bir uykudadır. Selene olağanca güzel ışığıyla Endymion’u uyandırır ve kalbini ona açar. Kuşlar cıvıldar, rüzgar sevinçle eser, böcekler koro eşliğinde şarkı söyler. Endymion bu aşka duyarsız kalmaz ama bir tanrıçanın bir ölümlüye aşık olması doğru değildir. Baş Tanrı Zeus da bu büyük aşka karşıdır. Selene bunun üzerine Endymion’u Latmos’un koynuna saklar ve onu en güzel sözlerle sonsuza kadar uykuya yatırır. Ve her akşam Selene Endymion’u ziyaret eder, ona dokunur ve sever. Endymion ise onu beklemekten asla bıkmaz. Selene aşkını köle yapmaz ve gücünü kullanarak onu baskı altına almaz. Hikaye yazarı ise aşkı eril şehvete meze etmez, erkek egemen düzende kadını başrole koyar, kadının beklentisiz sevebileceğini gösterir.
Amasyalı Strabon yazdığı coğrafya kitabında Endymion’un mezarının Latmos kentinde bir mağarada olduğunu aktarıyor. “…Grion Dağı, Herakleia’nın yukarısında uzanır.
Bunun biraz ötesinde, Latmos’un yanında küçük bir ırmağı geçtikten sonra bir mağara içinde Endymion’un mezarı görülür.” Milas’taki Kapıkırı Köyü’nün üstüne konumlandığı Herakleia Latmos kentinde bulunan bir tapınak kuvvetle muhtemel Endymion’a ait çünkü bir mağarayı andırır şekilde inşa edilmiş. Endymion’un çoban olarak aktarılmasının sebebi bir kral, bir lider mahiyetine vurgu yapabilir. Eski çağın en güzel mitlerinden biridir Selene Endymion hikayesi. Madenler ve rant kaygısı bu öykünün izini yok ediyor.
*Bu öykünün birkaç versiyonu var ama en önemlisi Karia Bölgesi’nde anlattığımız versiyonudur. Karia, Ay Tanrıçası kültü güçlü olan bir bölgedir.
**Grion Dağı: Milas Mersinet (Pınarcık), Bafa, Danişment, Kurudere Köyleri’nin arkasında konumlanan bir dağdır. Bugünkü ismi Ilbıra’dır. Ne yazık ki bu dağ da madenciler tarafından talan edilmektedir.
- Strabon Amasyalıdır. MÖ 1. yüzyılda yazdığı Coğrafya eserinde pek çok yeri gezmiş ve bizlere aktarmıştır.